slav-brod.com

 

muze i obrti u Slavonskom Brodu
http://management-club.hr/muze/bravar.htm http://management-club.hr/muze/kamen.htm

Na izradu ovih stranica ponukala me nostalgična  potraga za nekim predmetima iz moje mladosti. Sada imam dovoljno vremena pa sam poželjela popiti kavu samljevenu ručnim mlincem, zakuvanu u pravoj đezvi i zašećerenu šećerom iz avana. Jedva da sam našla kavu u zrnu , ali mlinac , đezvu i avan u svim brodskim dučanima, pa čak ni na pijaci kod cigana, ni za lijeka. Sječam se nije to bilo davno da sam te predmete izbacila iz kuće, jer su došli novi moderni električni strojčići koji "sve rade sami".Tada mi je trebalo vremena za mnogo važnije stvari nego što je duhovni užitak, a nitko mi nije rekao da će mi jednog dana upravo ti predmeti nedostajati. Malo sam pogledala oko sebe i vidjela da nam osim tih predmeta nedostaje još mnogo mnogo toga,i da se u Brodu ne može naći čak ni obična glina koju sam doskora kupavala od grnčara i s mojom djecom se igrala izrade lijepih ukrasnih tanjurića.Malo sam surfala net-om da vidim šta u Brodu , no niti sam u Brodu niti na netu našla nešto više o zanatstvu. Na net-u nisam našla niti pojam obrta niti zanatstva, pa sam evo to preuzela iz stare dobre knjige tj.opće enciklopedije.Na netu sam uglavnom na reklamnim web.stranicama obrtnika sam našla da zanatstvo danas podazumjeva zapravo obrt, a obrt je samostalno organiziranje rada i samozaposlenje stručno osposobljenih radnika. U zanatskim pak školama veoma je mnogo zanata i zato dajem pregled svih koje sam našla da se u školama uče. pak većinu ovih djelatnosti ne možemo svrstati među zanatlije kojeg štiti ili inspiriše muza.Većina tek dobro radi naučeni posao upotrebom svojih alatki i tačno propisanih pravila rada. S obzirom da su osnovna tema ovog dijela mojih stranica muze tj stvaralačko nadahnuće čovjeka kao ljudskog bića, to ću ovdje predstaviti samo zanate koji graniče sa umjetnošću, odnosno koji se bave izradom upotrebnih predmeta koje kupujemo ne samo zato što su nam potrebni, već ih biramo u skladu s zahtjevom duše za doživljajem ljepote.Ako je slika, a jeste umjetničko djela, neosporno je da i rama kao zanatski predmet doprinosi ljepoti slike, pa samim tim i zanatlija koji ju je osmislio i napravio.

http://www.management-club.hr/muze/zlatar.htm
Zanatstvo je privredna oblast koja obuhvaća proizvodnu i proizvodno-uslužnu djelatnost osobnih i ostalih usluga , koje se obavljaju na zanatski način.Zanatstvo je jedan od najstarijih oblika proizvodno -prerađivačke djelatnosti i u predindustrijskom razdoblju ono je djelilo primat s poljoprivredom.Razvojem manufakture i industrijskog načina proizvodnje, zanatstvo i dalje zadržava proizvodno-prerađivački i uslužni karakter, ali se mjenjaju vrste,sadržaj i struktura te djelatnosti.U stalnom procesu transformacije zanatstvo se prilagođuje razvoju materijalnih snaga, proizvodnih odnosa,stupnju tehničkog progresa, te obujmu materijalnih i kulturnih potreba životu stanovništva.Zanatstvo se razlikuje od industrije po tome što: a) zapošljava mali broj radnika, temelji se pretežno na ručnom radu,nerazvijenoj podjeli rada i jednostavnim proizvodnim sredstvima c)rad se pretežno obavlja po naruđbi.Zbog toga se u svakoj zemlji određuje šta se svrstava u oblast zanatstva prema slijedećim kriterijima : broj zaposlenih radnika,veličina kapitala ili osnovnih sredstava i ostvareni netto proizvod.Zanatstvo se prema proizvodnim funkcijama djeli na proizvodno, građevinsko i uslužno.Proizvodno sve više stagnira i nazaduje zbog industrijskog načina proizvodnje većine proizvoda koji služe kao sredstva rada, predmeti rada ili potrošnje.Jedino se umjetničko zanatstvo može održati u konkurenciji s industrijom , ali uz razumnu ekonomsku politiku.Građevinsko i uslužno zanatstvo sve se više razvijaju, što je povezano s brzim tempom građenja najraznovrsnijih objekata i sa sve većim zahtjevima stanovništva za najrazvijenijim uslugama. ( opće enciklopedija izdanje Zgb.MCMLXIX)

U Brodu više nema ni šeširđije, ni užara, a i liciter ne prodaje srceta i konjiće od kolaća, nego tek svijeće od voska. Počela sam na netu tražiti podatke o brodskom obrtništvu,ali nisam našla čak ni slike brodskih obrtničkih škola, a gdje šta drugo. Zato ču se potruditi da na ovim stranicama u kratkim crtama obuhvatim stanje današnjeg zanatstva u Brodu.

Ipak , nađe se još zanatlija koji u svoj rad unesu i dušu, te onda stvaraju prekrasne predmete, ne samo za upotrebu već i za duhovni užitak. Takav jedan veliki zanatlija, ali zapravo umjetnik svog zanata je staklar Josip........ On danonočno marljivo, strpljivo radi i osmišlja bezbroj predmeta od stakla, koje mi kupimo , ili nekupimo, polupamo i bacimo,a da i ne spoznamo koliku dragocjenost imamo za jeftine novce na dohvat ruke. I mislimo tako će to uvijek biti. Neće vjerujte,kao što nema ni mlinca za kavu, ni đezve, ni licitarskog srca ni glinenih golubova, pasića i vazi. Jednoga dana kad majstor Jozo ode u mirovinu , teško da će se u Brodu moći naći brušena i pjeskarena stakla za vrata, tifani lampa , ogledalo s kamenčićima i mnogo toga što nam je danas obično, jer kof majstora Josipa "ima"; a mi ćemo tek kada toga ne bude bilo shvatiti koliko nam nedostaje.Nedostaju mi i retuširane fotogafije majstora Crnkovića, i šeširi kitničarke Nade, i Belar, Bekić , Slavnička i mnogi vrsni majstori umjetnici i zato ove stranice posvečujem njima koji su radili, koji i danas još rade kao tapetar Haurdić, voskar Molnar i koji su krenuli i koji će krenuti stopama starih majstora.Nema mnogih starih zanata ,ali primjetila sam dobili smo nove zanate.Nekada je kolaće pekla svaka žena i slagala aranžmane cvijeća, danas to rade zlatne ruke majstora od muza, te i njima posvećujem dio ovih stranica.

Ove stranice radim za zahvalnost brodskim umjetnicima i muzama od zanata.

Vas molim da mi pošaljete e-mailom sve sugestije i znanja o još živim zanatima u Slavonskom Brodu za koja mislite da se trebaju naći na ovim stranicama.

.
 
muzej za obrt i zanatstvo Zagreb

 

Natrag