Drop-Down Menu
 
               
MUŠKA  NARODNA NOŠNJA SLAVONIJE

Slavonci su vridni ljudi  , mnogo rade i ne stignu, a i ne mare baš za "kinđurenje" Muška narodna nošnja slavonije odlikuje se jednostavnošću i ljepotom bez suvišnih dodataka. Bogata je po svom  izgledu utoliko jer  je izrađena od finog tkanja i vune, na rubinama ima fini vez, a za posebne prilike vezena je i zlatnim koncemPlatno na kojem se izrađuje vez je domaće laneno s lanenom niti (naše žene kažu od «pređe»). Širinu platna na tkalačkom stanu za izradu nošnje i ostalog potrebnog tekstila žene kod nas nazivaju "pole"

 

Njeni dijelovi su: «rubača» – košulja, «gaće» – neka vrsta hlaća od domaćeg platna, «obojci» – lanene krpe veličine približno 20 x 50 cm za omatanje nogu umjesto čarapa, «opanjki» – skipetnjaki i kajišari (imali duge kajiše za vezivanje obojaka), «škrlak» – šešir, bio je kupovni, a s obzirom na to da glava ne smije biti bez pokrivala upotrebljavale su se i šubare od  krzna tamno smeđih ovaca..         

 

Košulja je glavni dio muške narodne nošnje od tkanog platna, od lana ili konoplje, a kasnije od pamuka. Košulja je široka i duga do niže pojasa odnosno do bokova.. Na vrhu košulje je prorez oko 8 cm da bi se  mogla obući,a okolo je bila vezena Taj dio košulje naziva se ogrlica. Prednjica košulje  veze se vrlo finim bijelim vezom, a za posebno svečane prilike zlatovezom. Rukavi mogu biti široki  pa se na njih  našiva heklica ili šlinga, a mogu završavati na kopčanje, pri čemu je manžetna izvezena bijelim finim koncem i vezom od 8-10 cm. Ljeti se nosi dulja  košulja koja ide preko rubine, a oko pasa  ili bokova omata  se tkanica , crven bili plavi.Košulja završava sa heklanom čipkom ili šlingom.Na košulju se oblači prsluk  koji je vezen sprijeda  i straga.Za posebno svečane prilike  i prsluk se veze zlatnim koncem  Zimi se košulja uvlači na hlače od čoje ili somota  i na  nju se oblači rekla ili jankel. Jankel se radi od tamno plave vučene vune , a oko rukava i na dnu ima crveno bijeli motiv  . Ljeti  se košulja ( rubina )

 

Gaće su donji dio muške odjeće, tkane od platna lana, konoplje, a kasnije od pamuka. Krajevi nogavica ukrašeni su heklanom čipkom ili šlingom .

 TKANICA :        Muška tkanica je duž i šira od ženske tkanice i široka je oko 10 cm. a na krajevima ima kitice, a dugačka ju toliko da se se mogla opasati triput oko pasa.

 

 ŠEŠIR         Na glavi su muškarci nosili šešire i šubare.Šešir je takođe izrađen od finog sukna , a oko njega je traka takođe sa bojama zastave, tj. crven bijeli plavi. Ta šešir muškarci u kolo kad idu obično zataknu rutmarin ili  asparagus.Zimi se nosi šubara, i to pogotovo nose stariji muškarci.

        Sastavni dio muške narodne nošnje su i torbice. Ranije je svaki  odrastao muškarac nosio torbicu. . Torbice su bile tkane od vune sa raznovrsnim šarama i nošene su " o ramenu".

 

  ČARAPE           Na nogama su nošene  vunene čarape pletene iglama i ukrašene raznim šarama. Kad se obuvalo čizme noge su se umatale u obojke, platnene krpe, kako noga nebi zebla ni čizma žuljala. Ako su se pak nosili opanci, tada se noga obuvala u bijele ili šarene ( crven-bijeli plavi )  štrikane čarape.

        Na nogama su muškarci nosili opanke koje su se kupovale i bili su rađeni od čvrste kože , a na njima je bio rađen uzorak šilom.  Za svakodnevni rad   su se kupovali gumeni opanci .No čizme do koljena  ,od fine crne kože koje su uvijek bile vrlo na cijeni nosile su se i ljeti i zimim. Ako se obuvalo čizme tada su se gaće , odnosno hlaće u njih uvlačile.  

 
KONJI : su gotovo sastavni dio muškog folklora Slavonije. Slavoncima je,  ljubav prema konjima u krvi. S tim su plemenitim životinjama stoljećima dijelili sudbinu i obrađivali zemlju, konji su im vukli plugove i fijakereI danas kad više davno ne služe kao radna snaga gotovo da nema kuće  koja se smatra šokačkom. S nim se rađa, paradira i umire.
  LJETNA  NOŠNJA
 
 ZIMSKA NOŠNJA ZIMSKA MUŠKA NARODNA NOŠNJA SLAVONIJE
      
Ni
  danas  nema momka u selu  koji ima narodnu nošnju , a da ne zna bar (  ako nema svoga)  jašiti   konja. A  tako će biti doklem god je slavonaca i šokadije.   
  
 
a)rubina  b )platnene gaće)   c) donje gaće d)  prsluk
 
                                                          Natrag